Suosituimmat esport-turnaukset

Elektroninen urheilu, yleisesti esports, on ollut olemassa 1970-luvulta lähtien. Nämä pelit lähtivät kuitenkin liikkeelle vasta 1990-luvulla, ennen kuin ne räjähtivät 2000-luvulla. Esports-pelaaminen on kehittynyt ystävien kanssa pelatusta rennosta ajanvietteestä ammattilaisurheiluksi. Itse asiassa esports-turnaukset ovat olleet olemassa yhtä kauan kuin videopelejä.

Esport-pelien pelaamisen kauneus on aina ollut kilpailu, ja varhaisimmat turnaukset ovat olleet pieniä paikallisia kilpailuja, joissa käytettiin head-to-head-pelimuotoa. Mikä on esports-turnaus? Siinä pelaajat kilpailevat tietyssä pelissä tietyn ajan. Jokaisessa turnauksessa yksittäiset pelaajat tai joukkueet kilpailevat tarkasti määritellyssä muodossa.

Suosituimmat esports-liigat ja -turnauksetMuita suuria esport-tapahtumiaParhaat pelaajat ja joukkueetKuinka ja missä lyödä vetoa esports-turnauksesta

Esport-liigojen tai -turnausten luettelo on pitkä, ja The International on yksi arvostetuimmista. International on Dota 2:n maailmanlaajuinen esports-turnaus, jonka on kehittänyt ja isännöi Valve. Vuoden 2011 neitsytturnauksesta lähtien The International on järjestetty joka vuosi, lukuun ottamatta vuoden 2020 versiota, joka peruttiin koronaviruspandemian vuoksi.

Näytä lisää

Vuonna 2021 PGL Major Stockholm eli PGL piti kuudennentoista Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) -mestaruuden Tukholmassa, Ruotsissa. Lokakuun 26. ja 7. marraskuuta 2021 välisenä aikana 24 joukkuetta pääsi kilpailemaan Avicii Arenalla alueellisten ranking-kilpailujen kautta. 2 000 000 dollarin palkintopotilla tapahtuma on ensimmäinen suuri ja yksi ensimmäisistä esport-mestaruuskilpailuista pandemian alun jälkeen.

Näytä lisää

Esport-turnausliigoista on tullut niin suosittuja nykyään. Siksi lista esports-turnauksista on tänään pitkä. Mutta aivan huipulla on nämä eSport-mestaruuskilpailut, League of Legends World Championship. Riot Gamesin isännöimä League of Legends World Championship, joka tunnetaan yksinkertaisesti nimellä Worlds, on vuosittainen ammattiturnaus, joka kokoaa yhteen parhaat League of Legends (LoL) -joukkueet kilpailemaan mestaruudesta kunkin kauden lopussa.

Näytä lisää

Overwatch League (tunnetaan myös nimellä OWL) yhtenä ensimmäisistä ammattilaisliigoista edustaa joukkueita ympäri maailmaa. Blizzard Entertainment aloitti liigan vuonna 2018 12 joukkueen kanssa. Laajentuttuaan 20 joukkueeseen vuotta myöhemmin, liiga aloitti tasaisen nousun Overwatchin, 50 miljoonan pelaajan esports-pelin suosion myötä vuonna 2018.

Näytä lisää

DreamHack on ruotsalainen viihdeyritys. Yritys on erikoistunut kilpaileviin pelitapahtumiin, ja sen omistaa Modern Times Group (MTG), digitaalista viihdettä valmistava yritys, jonka pääkonttori on Tukholmassa. Guinnessin ennätysten kirjan ja Twin Galaxiesin mukaan se on maailman suurin LAN-juhla- ja tietojenkäsittelyfestivaali. Se (tämä turnaus) tarjoaa maailman nopeimman Internet-yhteyden ja sillä on myös eniten tuotettu liikenne.

Näytä lisää

Harvassa on PUBG Global Championshipiä suurempia esport-verkkoturnauksia. Se toivottaa tervetulleeksi ilmaiseksi pelattavan Battle Royale -pelin huippupelaajat. Tämä otsikko on saavuttanut valtavan menestyksen mobiilissa. Turnaus pelataan kuitenkin vain PC:llä. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että PUBG Mobile Club Open (PMCO) tarjoaa jo alustan mobiilipelaajille. PUBG Corporation järjestää PGC:n vuosittain.

Näytä lisää

Ubisoftin Six Invitational tekee itselleen mainetta maailmanlaajuisissa esports-turnauksissa. Vuosittaiset Rainbow Six Siege -ammattimaiset esports-verkkoturnaukset keräävät yhteen maailman parhaista pelilahjoista. Montrealissa, jossa Ubisoft työskentelee pelin kehittämiseksi, sijaitseva turnaus isännöi joukkueita, jotka kilpailevat maailmancupin kaltaisissa mestaruuskilpailuissa.

Näytä lisää

Apex Legends Global Series

Eeva Virtanen
WriterEeva VirtanenWriter

Suosituimmat esports-liigat ja -turnaukset

Peliturnauksia on erilaisia. Säännöt ja muodot vaihtelevat huomattavasti, mutta vastaavat DNA:t ovat suurelta osin identtisiä kautta linjan. Kaikenlaisen turnauksen on tarkoitus houkutella tietty yleisö ja tarjota ainutlaatuinen kokemus pelaajille, faneille ja jopa vedonlyöjille.

Olipa kyseessä paikallinen esports-liiga tai ammattiturnaus, esports-tapahtumat voivat kestää muutaman tunnin tai useita päiviä pelin luonteesta riippuen. Turnauksissa käytetään yleensä suoraviivaista järjestelmää, jossa pelaajat tai joukkueet etenevät jokaisen voiton jälkeen, kunnes voittaja on selvillä.

Mitkä ovat suosituimmat esport-turnaukset? Peliturnauksista vedonlyöjät ovat usein yllättyneitä siitä, kuinka videopelikilpailut ovat muuttuneet viime vuosina, varsinkin sellaisista, joihin ei ole kiinnitetty huomiota pitkään aikaan.

Menestys toteutui eurheilullinen pelaaminen on suurelta osin saanut inspiraationsa suurista mestaruuskilpailuista ja niihin liittyvistä massiivisista voitoista. Tässä on kuitenkin joitain suosituimpia esports-tapahtumia katsojamäärän ja palkintopotin suhteen.

Kansainvälinen – Dota 2

International on epäilemättä yksi suurimmista e-gaming-turnauksista sekä palkintopotin että katsojamäärän suhteen. Kansainvälinen on kaikki ominaisuudet yhtenä suurimmista e-urheilun mestaruuskilpailuista.

Isännöi Valve, omistajat ja valmistajat Dota 2 peli, tämä 18 joukkueen turnaus on säilyttänyt suosionsa korkeimmalla tasolla vuodesta 2013 lähtien. International on vain kutsuturnaus, jossa pelaajien on taisteltava alueellisissa turnauksissa tai Dota Pro Circuitissa saadakseen puhelun -ylös.

Statistica.com-sivuston mukaan tämä mestaruus maksoi mielettömät 34 miljoonaa dollaria palkintorahoja kaudella 2018/2019, ja voittajajoukkue vei kotiin yli 18 miljoonaa dollaria. Valitettavasti kausi 2020 ei toteutunut COVID-19-pandemian seurauksena. Vuoden 2021 palkintopotti on yli 40 miljoonaa dollaria.

CS: GO Major Championship

The Vastaisku maailmanlaajuinen hyökkäys (CS: GO) Championship on epäilemättä suosituin ja suurin CS: GO -turnaus. Tapahtumaan osallistuu 24 joukkuetta, jotka taistelevat pääpalkinnosta. Team Astralis ovat tämän pelitapahtuman ajankohtaisia tapahtumia, sillä se on voittanut kolme viimeistä mestaruutta. Turnauksen palkintopotti oli miljoona dollaria edellisten viiden vuoden aikana. Vuoden 2021 mestaruuden palkintopotti kuitenkin kaksinkertaistui 2 000 000 dollariin.

League of Legends -maailmanmestaruus

League of Legends (LoL) World Championship käynnistettiin vuonna 2011, ja se on epäilemättä yksi suurimmista e-urheilutapahtumista auringon alla. Internationalin tapaan sitä ylläpitää pelin voittanut Riot Games. Tämä turnaus on epäilemättä suurin ja suosituin League of Legends turnaus maailmanlaajuisesti.

Tämä turnaus on erityisen tunnettu intensiivisistä ja dramaattisista otteluistaan, ja kilpailu herättää tunteita niin pelaajille kuin faneillekin. LoL MM sisältää joitakin parhaista LoL-pelaajista, jotka on valittu alueellisista kilpailuista. Äskettäin päättyneissä Islannissa pidetyissä vuoden 2021 mestaruuskilpailuissa voittaja vei kotiin 2 225 000. Tämän vuoden palkintopotti on samassa arvossa kuin viime vuonna, mutta jakoa ei vielä julkistettu.

Overwatch World Cup (OWWC)

OWWC on vuosittainen esports-turnaus, jonka järjestää Blizzard Entertainment, Overwatchkehittäjä. Tämä tapahtuma alkaa tyylillä, ja Blizzard valitsee 24 vahvinta joukkuetta maailmanlaajuisesti keskimääräisen taitoarvionsa perusteella. Kaikki maat jaetaan sitten ryhmiin, joista kilpailu alkaa.

Tämä peli nauttii massiivisesta vetovoimasta. Tässä on potkaisija, faneilla on harvinainen mahdollisuus valita joukkueensa valmentajat. Fanien osallistuminen kokoonpanon valintaan on epäilemättä loistava tapa saada fanikunta mukaan tapahtumaan.

Aikaisemmin tämä liiga on houkutellut yli 300 000 katsojaa. Mitä tulee palkintopottiin, USA:n joukkue voitti vuoden 2019 tapahtuman ja vei kotiin 90 000 dollaria. Vuoden 2022 MM-kisat järjestetään marraskuussa 2022, mutta palkintopotti on vielä virallisesti julkistettu.

Muita suuria esport-tapahtumia

FIFAe World Cup

FIFA on erittäin suosittu videopeli ja yksi kaikkien aikojen myydyimmistä peleistä. Äskettäin päättynyt FIFA 21 -haaste on EA:n katsotuin tapahtuma, jonka kokonaiskatseluaika on miljoona tuntia. Kaikki EA Sportin sarjat ovat huipentuma päätapahtumaan, FIFAe World Championshipiin, jossa on mukana 32 parasta pelaajaa kaikkialta maailmasta taistelemassa 500 000 dollarin palkintopotista.

Call of Duty (CoD) League

The CoD liiga on epäilemättä Call of Dugamingrts -pelaamisen huippu. Vaikka CoD-turnauksia on ollut useita, CoD-liiga on suhteellisen uusi, perustettu vuonna 2020. Tämä videopelitapahtuma kestää useita kuukausia, ja mukana ovat sWorld's the World's the best e-sports -pelaajat. Vuoden 2021 CoD-sarja tarjosi valtavan 5 miljoonan dollarin palkintopotin, ja pudotuspelien mestari pussitti 1,2 miljoonaa dollaria.

PUBG:n maailmanmestaruus

The PUBG:n maailmanmestaruus on PUBG eSports -kalenterin suurin tapahtuma. Tämä kansainvälinen turnaus kutsuu maailman parhaat PUBG-joukkueet. Vuoden 2021 sarja pidettiin Etelä-Koreassa, ja sen voitti kiinalainen NewHappy voittaen 1,3 miljoonaa dollaria. Huomionarvoista on, että kilpailun kokonaispalkintorahat olivat hieman yli 2 miljoonaa dollaria.

Elektroniikan urheiluliiga

The Electronic Sports League (ESL) on erilaisten esports-joukkueiden ryhmittymä, joka omistaa ja toimii samalla nimellä. Turnaus pelataan neljässä päädivisioonassa, mukaan lukien:

 • ESL Play
 • ESL National Championship: Karsintaturnaus on rajoitettu maantieteellisten alueiden mukaan
 • ESL Pro Tour: Piiritapahtuma, jossa on kolme peliä (CS: GO, Warcraft III ja StraCraft II)
 • ESL One

Kaikista ESL:n turnauksista ESL One -sarjalla on suurin palkintoraha, yli 12,5 miljoonaa dollaria jaetaan yli 60 esports-mestaruuskilpailun kesken.

Parhaat pelaajat ja joukkueet

Ketkä ovat parhaat e-urheilujoukkueet ja pelaajat maailmassa? Mitkä ovat parhaat joukkueet? Näihin kysymyksiin vastaaminen saattoi olla kaukaa haettu unelma vuosikymmen sitten. Muutaman viime vuoden aikana jotkut pelaajat ja joukkueet ovat onnistuneet seisomaan yleisön joukossa.

Pelaajat

Vuosien varrella monet pelaajat ovat keränneet miljoonia voittamalla joitain suurimmista esports-turnauksista ja tapahtumista. Mielenkiintoista on, että jotkut ovat pysyneet johdonmukaisina vuosien ajan. Tässä on joitain maailman parhaista videopelaajista.

 • Faker: Oikea nimi, Lee, Sang Hyeok, on ylivoimaisesti palkituin eSports-pelaaja, koska hän on yksi kahdesta pelaajasta, jotka ovat voittaneet LoL:n maailmanmestaruuden. Hän on myös voittanut joitain ammattilaistitteleitä, mukaan lukien All-Star Paris 2014, Mid-Season Invitations 2016 & 2017 ja IEM World Championship vuonna 2015.
 • Saada_OIKEIN – Oikea nimeä Christopher Alesund pidetään parhaana CS: GO -pelaajana, joka on koristanut peliä, sillä hän on kerännyt lukuisia huippusijoituksia kansainvälisissä peliturnauksissa.

Muita erottuvia pelaajia ovat mm Flash (Lee, Young Ho) ja f0rest (Patrik Lindberg)

Joukkueet

Jotkut joukkueet ovat olleet erinomaisia vuosien varrella joukkueurheilun suhteen. Tässä on joitain maailman palkituimmista eSports-joukkueista.

 • Virtus.pro
 • Fnatic
 • Pahat nerot
 • OG
 • Team Liquid
 • Astralis

Kuinka ja missä lyödä vetoa esports-turnauksesta

Kuinka voin lyödä vetoa esportista?

Tämä kysymys herää usein. Vaikka e-urheilun ja perinteisen urheilun välillä on eroja, vedonlyönnissä ei ole paljon eroja. Kuten urheiluvedonlyönnissä, turnauksen tuntemus on avainasemassa tietoisten päätösten tekemisessä.

Vedonlyöjien tulee aloittaa ymmärtämällä peli ennen kuin he alkavat tutkia genreä tai turnausta. Pelaajien on aloitettava tutustumalla pelaajiin, joukkueisiin ja pelin luonteeseen. Vedonlyönti ei saa olla vaikeaa. eSports-vedonlyönnin lähtökohta on yksinkertainen: valitse joukkue tai pelaaja, jolla on parhaat mahdollisuudet voittaa ottelu tai tapahtuma, ja päätä, mitkä kertoimet tarjoavat parhaan arvon.

Missä esportissa voi lyödä vetoa?

Koska monet vedonvälittäjät käsittelevät videopelitapahtumia nykyään, eSports-fanit etsivät jatkuvasti parhaat esports-vedonlyöntisivustot. Jokainen vedonvälittäjä on varmasti ainutlaatuinen jossain mielessä.

Ennen kuin ihastuvat houkutteleviin kannustimiin ja ilmaisrahatarjouksiin, pelaajien tulee myös kaivaa syvemmälle tarkastelemalla eri tekijöitä, kuten lisenssitilannetta, mainetta, maksutapoja, e-peliturnausten kattavuutta ja erilaisia vedonlyöntimarkkinoita. Pohjimmiltaan parhaiden eSport-vedonlyöntisivustojen tulisi olla sellaisia, jotka kattavat vedonlyöjien tarpeet.

About the author
Eeva Virtanen
Eeva Virtanen
Noin

Eeva, suomalaisen sisun ja verkkopelaamisen intohimon saumaton yhdistelmä, määrittelee uudelleen online-kasinokokemuksen suomalaisille. Hänen innovatiivinen lähestymistapansa on luonut oman lokeronsa kasinosisällön paikallistamisessa.

Send email
More posts by Eeva Virtanen