Ruotsin hallitus on vuodesta 1934 lähtien säätänyt tiukasti rahapelialaa. Jo ennen verkkorahapelien tuloa viranomaiset olivat pysyneet pelinsä kärjessä rahapelien säätelyssä niin, että vain valtion omistamat monopolit hallitsivat koko alaa.
Mielenkiintoista on, että EU:n ja Ruotsin välillä on ollut vastakkainasettelua, kun EU on väittänyt, että Ruotsin hallitus monopolisoi rahapelit rikkoo kansainvälisiä kauppasopimuksia.
eSports-kelpoisuuslaki (ikä)
Kuten kaikissa muissakin maissa, Ruotsissa on rahapelien ikäraja. Vaikka eSports-kilpailuihin osallistujat voivat olla alle 18-vuotiaita, kaikkien esports-vedonlyöntien on oltava yli 18-vuotiaita. Mutta tarinan käänteessä hallitus on mennyt eteenpäin asettaakseen joitain rajoituksia eSports-vedonlyönnille.
Uudessa siirrossa vedonvälittäjien ei ole tarkoitus tarjota vedonlyöntimarkkinoita eSportsissa, joissa on alle 18-vuotiaita osallistujia. Viranomaisten mukaan uuden lain tarkoituksena on suojella nuoria pelaajia pahoilta, kuten sopupeliltä, joka voi vahingoittaa heidän tulevaa uraansa.
Jo, Ruotsin peliviranomainen (SGA) määrää rangaistuksia eSports-vedonlyöntisivustoille, jotka eivät noudata tätä uutta lakia. Nykyisellään eSports-fanit joutuvat unohtamaan vedonlyönnin Battle Royale -peleistä, kuten Fortnite- ja Dota 2 -turnauksista, jotka houkuttelevat alle 18-vuotiaita pelaajia.
Ehdottomasti tämä laki vaikuttaa eSports-vedonlyöntialaan ja eSportsiin yleensä. Vedonvälittäjät ovat joutuneet luopumaan useista vedonlyöntimarkkinoista noudattaakseen lakia. Tämän seurauksena eSports-joukkueet joutuvat karttamaan alaikäisiä pelaajia nyt, kun sponsorointi ja tulot ovat alkaneet hiipua. Tapahtuman järjestäjät seuraavat myös esimerkkiä ja asettavat rajoituksia alaikärajalle, jonka ammattilaispelaajien tulee olla osallistuakseen tapahtumiinsa.