Kaikki mitä tulee tietää kohteesta E-urheilu : Terminologia

E-urheilussa on kysymys harrastuksesta ja kilpalajista, myös esport vedonlyönti on erittäin suosittua. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, elektronista urheilua kutsutaan kuitenkin pääsääntöisesti e-urheiluksi ja esportiksi. E-urheilussa on kysymys tietokoneilla ja pelikonsoleilla tapahtuvasta, toisia pelaajia vastaan kilpailemisesta.

E-urheilu pitää sisällään aivan omanlaisensa terminologian. Käsittelemme tässä artikkelissa yleisimmät e-urheiluun liittyvät termit. Ammattimaisessa e-urheilussa ei ole kyse yhdestä tai kahdesta lajista, vaan useista tietokonepeleistä, jotka eroavat suuresti toisistaan. Tästä johtuen myös alan terminologia on varsin rikasta.

Tässä artikkelissa käymme e-urheiluun liittyviä termejä ja käsitteitä. Aluksi käymme läpi yleisimmät e-urheiluun liittyvät termit, sitten hieman erikoissanastoa ja lopuksi tutkimme pelikohtaista erikoissanastoa.

Suosituimpia e-urheilupelejä ovat esimerkiksi Dota 2, Overwatch, CS-GO, Fortnite, League of Legends, Starcraft 2 ja Hearthstone.

Eeva Virtanen
WriterEeva VirtanenWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Yleiset e-urheiluun liittyvät termit

Seuraavaksi käsittelemme joitakin yleisempiä e-urheiluun liittyviä termejä. Mikäli e-urheilu ei ole sinulle vielä kovin tuttu urheilumuoto, niin pääset seuraamaan lajia monilla netin vedonlyöntisivustoista.

Näillä sivustoilla kertoimet ovat paremmat kuin veikkaus palautusprosentti. Lisäksi monet vedonlyöntisivustot välittävät näitä lähetyksiä live-striimauksina!

E-urheilun yleissanastoa

Player vs. Player (PvP)

PvP tarkoittaa pelimuotoa, jossa pelaajat kilpailevat muita pelaajia vastaan. Vastakohtana on (PvE) Player vs. Environment, jossa pelataan tietokonetta vastaan.

LAN

Lyhenne sanoista Local Area Network. Monet e-urheiluturnaukset järjestetään lähiverkon välityksellä, eikä internetissä. LAN-turnauksissa kaikki pelaajat sijaitsevat fyysisesti samassa paikassa, ja heidän tietokoneensa ovat yhteydessä samaan verkkoon.

Offline-tapahtuma

Areenalla tai teatterissa järjestettävä tapahtuma, jossa kaikki pelaajat ovat fyysisesti läsnä. Offline-tapahtumissa pelaajat ovat yhteydessä toisiinsa LAN-verkon kautta.

Online-tapahtuma

Etänä järjestettävä tapahtuma, jossa pelaajat ovat internetin kautta yhteydessä toisiinsa.

Regular Season (runkosarja)

Runkosarja on e-sportin tietyllä alueella järjestettävä liigakilpailu. Esimerkiksi Yhdysvalloissa. Kyseessä on siis samanlainen sarjakilpailu, kuin esimerkiksi Valioliiga jalkapallossa tai NHL jääkiekossa.

Runkosarjassa kaikki sarjajoukkueet pelaavat vastakkain ja parhaimmat runkosarjasta jatkavat pudotuspeleihin. Monissa e-urheilulajeissa on vuodessa kaksi runkosarjaa.

Playoffs (pudotuspelit)

Playoffs vaihe, eli pudotuspelit pelataan liigan runkosarjan päättymisen jälkeen. Pudotuspeleihin pääsevät parhaimmat pelaajat ja myös mestaruudet ratkaistaan silloin.

Prize Pool (palkintopotti)

E-urheilulajeissa kokonaisrahasummaa, joka jaetaan kaikkien turnauksen voittajien kesken, kutsutaan palkintopotiksi. Suurin siivu tästä potista menee turnauksen voittajalle. Kuitenkin myös toiseksi tai kolmanneksi tulleet joukkueet palkitaan.

E-urheilun ainutlaatuisempaa terminologiaa

Yllä esittelimme e-urheiluun ja e-urheiluturnauksiin liittyvää sanastoa. Esimerkiksi voitollinen vedonlyönti e-urheilussa edellyttää erityistermien tuntemisen.

E-urheiluun enemmän perehdyttäessä tulet kuitenkin oppimaan paljon e-urheilulajeihin liittyvää erikoissanastoa. Käymme ohessa läpi yleisempiä e-urheilussa käytettäviä erikoistermejä.

Juuri nämä termit tekevät e-urheilusta yksilöllisen lajimuotonsa. Samoin kuin jalkapallossa ja tenniksessä, myös e-urheilussa on oma erityinen terminologiansa. Mikäli sinua kiinnostaa e-urheiluun liittyvä online vedonlyönti, niin kannattaa laittaa seuraavat termit korvan taakse.

Aggro

Aggro tarkoittaa aggressiivista pelityyliä. Pelityylin tarkoituksena on yleensä painostaa vastustajaa tiettyyn suuntaan.

Carry

Carry tarkoittaa avainpelaajia tai pelaajaa. Muut joukkueen jäsenet suojelevat Carrya liialliselta vahingolta, sillä Carrylla on tärkeitä tehtäviä voittamisen kannalta oleellisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Cooldown

Kyseessä on aika, joka kuluu jonkun tietyn hyökkäyksen, loitsun tai kyvyn uudelleen latautumiseen käyttöä varten.

DPS

DPS tulee sanoista Damage Per Second, eli tuhon määrä per sekunti. Kyseisellä termillä kuvataan sitä, kuinka paljon jokin pelin luokkatyypeistä saa aikaan vahinkoa sekunnissa.

FPS

First Person Shooter, eli ensimmäisen persoonan ammuntapelit ovat suosittu genre videopeleissä. Suosio on periytynyt myös sujuvalla tavalla e-urheiluun.

Varmasti tunnetuimmat esports FPS-pelit ovat Counter Strike: Global Offensive (CS: GO), Call of Duty, Halo ja Overwatch.

Lag (lagaaminen)

Varsinkin e-urheilun alkuaikoina lagaus, eli pelin jumittaminen/viive vaikutti negatiivisesti peliin. Lag tarkoittaa siis verkkoyhteyden huonoa toimintaa, jonka seurauksena kuvataajuus pelissä laskee.

Meta

Metapelissä kysymys on yhteisölähtöisestä ja suositellusta, eli optimaalisimmista tavasta pelata peliä. Kysymys on siis ihanteellisesta pelijärjestyksestä ja joukkuekokoonpanosta.

NPC

NPC tulee sanoista non player character, eli ei pelattava hahmo. Kyseiset hahmot e-urheilu peleissä ovat tekoälyn ohjaamia.

Tank

Tank, eli suomalaisittain tankki on hahmoluokka esports peleissä, joka on tunnettu vahvasta suojauksestaan. Tankit kestävät suurempia DPS-osumia kuin esimerkiksi Carryt (avainpelaajat). Tank-hahmot usein suojaavatkin Carry-hahmoja.

MOBA pelien termit

MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) peleillä tarkoitetaan netissä tapahtuvia strategiapelejä, joissa kaksi pelaajajoukkuetta kilpailee toisiaan vastaan taistelukentällä. Kyseinen pelimuoto on varsin suosittu esport pelityyppi.

Pääset seuraamaan MOBA-otteluita esimerkiksi pay n play vedonlyöntisivustoilla, jotka tarjoavat e-urheilua valikoimissaan. Suosittuja tämän pelityypin pelejä ovat esimerkiksi League of Legends ja Dota 2.

MOBA-peleissä tavoitteena on tuhota toisen pelaajan päärakennus/tukikohta ennen oman tuhoutumista. Jokainen pelaaja ohjaa hahmoa, jolla on omat ainutlaatuiset kykynsä.

Monet MOBA-pelien sisäisessä pelaajien välisessä kommunikaatiossa käytettävät termit ovat yhteisiä monien muiden e-urheilupelien kanssa. Esimerkiksi noob tarkoittaa aloittelijaa ja lol (laugh out loud) on tuttu termi somemaailmasta.

Näitä termejä käytetään myös esports peleissä. Myös termit gg (good game) tai wp (well played) ovat yleisesti e-urheilupeleissä käytettyjä lyhenteitä. MOBA-peleissä on myös joitakin omia erikoistermejä.

Lane

MOBA-peleissä lähtökohtana on vastustajan tukikohdan tuhoaminen. Pelaajien ohella näitä tukikohtia puolustavat NPC-hahmot (tietokoneen ohjaamat hahmot). NPC:t kulkevat tekoälyn ennalta määräämiä reittejä, joita kutsutaan laneiksi.

Jungle

Jungle sijaitsee edellä mainittujen lanien ulkopuolella. MOBA-peleissä on myös oma hahmoluokka, jota kutsutaan ”jungleksi”. Jungle hahmon päätehtävänä on hyökätä vastustajan kimppuun.

Toplane

Toplane on pelaajan paikka alueen pelikartalla. Kartan ylemmällä puoliskolla pelaavaa pelaajaa kutsutaan Toplaneksi.

FPS pelien terminologia

FPS tulee sanoista first person shooter, ensimmäisen persoonan ammuskelu. Suurin osa e-urheilu peleistä kuuluu tähän ryhmään. Nimitys tulee siitä, että pelialue näissä peleissä näkyy hahmon omista silmistä katsottuna. FPS-pelit ovat räiskintäpelejä, joissa tarkoituksena on erilaisten aseiden avulla eliminoida vastustajia. Tunnetuimpia FPS esport pelejä ovat Counter Strike (CS GO) ja Call of Duty -pelit.

FPS pelit ovat myös erittäin suosittuja vedonlyöntikohteita. Erityisesti CS GO vedonlyönti on erittäin suosittua. FPS-pelit ovat esports Fifa osastoa, eli kärkiliigaa. Tanskalainen OG -pelijoukkue on tunnettu erityisesti FPS-peleistään. OG esports CSGO joukkue onkin niitannut mainetta ja mammonaa jo vuosien ajan.

FPS-peleissä pisteet tulevat vastustajan eliminoimisesta. Pelissä käytetään hyvin samanlaista terminologiaa kuin muissakin esports peleissä. Tämän pelityypin pelit voidaan useimmiten jakaa kahteen eri luokkaan. Perinteisissä räiskintäpeleissä aseet ovat hyvin mielikuvituksellisia, ja vastustajaan osuminen vähentää pelaajan kestopisteitä riippumatta osumakohdasta.

Sen sijaan realismia tavoittelevissa ammuskelupeleissä aseistus on kopioitu oikeista aseista. Tämän tyypin räiskintäpeleissä myös laukauksen osumakohdalla on suurta merkitystä, siihen kuinka paljon vahinkoa osuma tuottaa kohteeseensa.

Deathmatch

Deathmatch on hyvin yleinen FPS-pelimuoto, jossa tavoitteena on vastustajan tai vastustajajoukkueen eliminointi.

Capture the Flag (lipunryöstö)

Lipunryöstö on hieman vieraampi pelimuoto. Lipunryöstössä tavoitteena on pitää hallussaan karttojen keskellä olevaa lippualuetta. Esimerkiksi CS turnauksissa, jossa pelimuotona on lipunryöstö, siinä 45 sekuntia pelialueen hallussaan pitävä joukkue voittaa erän.

Frag

Frag termiä käytetään onnistuneesta vihollisen taposta FPS-peleissä (kuten myös muissa esport peleissä).

Defuse

Tarkoittaa pommin purkua. Defuse liittyy esimerkiksi CS-pelimoodiin, jossa toisen joukkueen tulee asettaa pommi ja toisen purkaa asettu pommi.

Gang Kill

Nimensä mukaisesti usean pelaajan yhdessä suorittama tappo.

Pelikohtainen terminologia E-urheilussa

E-urheilussa käytetään paljon erilaisia lyhenteitä, joita ruudulle on nopea näppäimistöllä kirjoittaa. Suuri osa termeistä on yleisiä termejä, mutta lisäksi e-urheilussa käytetään jonkin verran pelikohtaisia termejä, joita olemme tässä artikkelissa avanneet sinulle.

Pelien sisäinen viestintä tapahtuu tyypillisesti pelin omassa chatissa. E-urheilu on vaativa kilpailulaji, joten jaaritteluita ei pelaajilla ole aikaa chattiin kirjoitella. Pelaajat ovat yhteydessä toisiinsa kuulokkeiden ja mikrofonien avulla ja käyttävät näitä termejä myös puhuessaan keskenään.

Olemme kertoneet mitä tarkoittaa gg wp ja noob. Valitettavasti tänä päivänä näitä termejä käytetään vastoin alkuperäistä tarkoitustaan. Esimerkiksi gg (good game) tai wp (well played) usein käännetään päinvastaiseen merkitykseen. Alun perin hyvää tarkoittavat termit kääntyvät nykyään usein vastustajalle piruiluksi tai kuittailuksi mokien ja virheiden jälkeen.

AFK

Tulee sanoista Away from keyboard. Kyseisessä tilanteessa pelaaja on todellisuudessa poistunut koneeltaan, mutta on yhä mukana pelissä. Tämä voi olla tarkoituksellista tai tarkoittamatonta ja johtua yhteysongelmista.

Bannit

Bannit saanut pelaaja joutuu pelikieltoon pelintarjoajan toimesta. Usein bannit johtuvat huijaamisesta tai huonosta käyttäytymisestä pelissä.

Easter Egg

Usein pelien sisälle on piilotettu jokin salaisuus, joka on eräänlaista sisäpiirin huumoria. Tämä ”pääsiäismuna” voi olla viittaus populaarikulttuuriin, sisäpiirin vitsi tai jotain muuta hauskaa.

Mana

Mana viittaa hahmolle kertyneisiin ominaisuuksiin, joita kokemuspisteet kerryttävät. Kokemuspisteitä käytetään hahmon Manan kehittämiseen.

Main (Maini)

Maini on pelaajan päähahmo, johon hän keskittyy pelissä. Lisäksi pelaajalla voi olla altteja (alt-hahmo), jotka ovat pelin sivuhahmoja.

Rage

Raivoaminen pelissä. Kyse on hieman samasta asiasta kuin ”tilttaaminen” pokerissa. Rage on kuitenkin suorempaa ja voi lähennelle henkistä väkivaltaa muita pelaajia kohtaan, vaikka kysymys on usein spontaanista tunteiden säätelyn menettämisestä.

Rage Quit

Rage Quit on tilanne, jossa pelaaja lopettaa pelin raivoamiseen ja poistuu pelistä äkisti. Raivoaminen saattaa jatkua pelin ulkopuolisessa todellisuudessa ja aiheuttaa omaisuusvahinkoja.

Yhteenveto

Monelle tietokoneiden verkkopelaamisen aikakaudelle syntyneelle, nyt jo nelikymppisellekin tavalliselle tallaajalle, monet e-urheilun termit ovat varsin tuttuja. Sen verran pitkään e-urheilua on harrastettu. Tämän päivän e-urheilu on kuitenkin erilaista kuin ainoastaan kaveriporukan LAN-illat. E-urheilujoukkueet ovat ammattimaisia ja hyvin rahoitettua. Urheilijat pelaavat esport pelejä ja parhaimmat tiimit tienaavat satoja tuhansia ja jopa miljoonia euroja vuodessa.

Tämä kaikki on muuttanut e-urheilussa käytettävää puhetapaa. Ammattimaisten joukkueiden myötä pelaamiseen tyypillinen ”hölmöily” ja kaikenlainen jäynä jekkuilu on läsnä enää harrastustasolla. Tämä näkyy myös terminologiassa.

Ammattijoukkueissa ja suurissa kymmeniä tuhansia katsojia paikanpäälle vetävissä turnauksissa ei puhetapa ole samanlainen kuin kaveriporukan kanssa tai yksin pelatessasi online. E-urheilussa käytettäviä termejä on satoja ja olemme tässä artikkelissa esitelleet niistä yleisimmät. Terminologian täydellinen hallinta tapahtuukin vähitellen itse pelatessa tai seuraamalla e-urheilu otteluita ja turnauksia, vaikkapa vedonlyönti sivuston striimin kautta netissä.

E-urheilussa ei ole enää moniin vuosiin ollut kyse pelkästään harrastamisesta, sillä se on ollut jo vuosien ajan vakavasti otettava vedonlyöntimuoto. Miljoonat liikkuvat niin espors turnauksien palkinnoissa kuin vedonlyöntitoimistojen tilien kautta. Tänä päivänä on olemassa myös erityisiä e-urheilijoiden akatemioita ja pelaajahautomoita kuten Bhob Esports peliakatemia Yhdysvalloissa.

Yksi klassinen piirre on jäänyt e-urheilun ammattimaisempaankin muotoon, nimittäin sanasto! Tässä artikkelissa esittelemämme e-urheilutermit ovat syntyneet vähitellen pelaamisen lomassa vuosien ajan. Osa terminologiasta muuttuu ja kehittyy, mutta perustermit pysyvät. Samanlainen kehitys on näkynyt myös monessa muussa urheilulajissa.

About the author
Eeva Virtanen
Eeva Virtanen
About

Eeva, suomalaisen sisun ja verkkopelaamisen intohimon saumaton yhdistelmä, määrittelee uudelleen online-kasinokokemuksen suomalaisille. Hänen innovatiivinen lähestymistapansa on luonut oman lokeronsa kasinosisällön paikallistamisessa.

Send email
More posts by Eeva Virtanen

Tuoreimmat uutiset

eSports-ehdot ja Lingo, jotka sinun on tiedettävä
2023-01-19

eSports-ehdot ja Lingo, jotka sinun on tiedettävä

Sett on pelottava myöhäisessä pelissä. Tämä tankkauspotentiaalin taso yhdistettynä niin korkeaan DPS-tehoon voi olla tuhoisaa joukkueille, joilla ei ole AoE-joukkohallintaa. Hänen kantopotentiaalinsa on lumipallo, jos hän voi jälleen varastaa Red Buffin.

Faq

Kaikki mitä haluat tietää kasinoista

Mitkä ovat kaikista yleisimmät e-urheilun termit?

Kaikista yleisimpiäkin e-urheilu termejä on kymmeniä. Yleisimmät termit voidaan karkeasti jakaa e-urheiluun yleisesti liittyviin ja pelien sisäisiin termeihin. Pääsääntöisesti kilpailtavat e-urheilu on Player vs. Player (PvP), jossa joukkueet ottavat mittaa toisistaan. Yleisimmät pelit ovat FPS pelejä (First Person Shooter) tai MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) pelejä.

Pelin sisäiset hahmot on nimetty niiden ominaisuuksien mukaan. Carry on pelin voittamisen kannalta keskeinen pelaaja/pelaajat. Carryt ovat niin sanottuja avainpelaajia, joilla on keskeinen voittoon johtavien tavoitteiden saavuttamisessa. Tank on tukihahmo, joka kestää paljon DPS-iskuja (damage per second).

Mikä on pelitermi e-urheilussa?

Pelissä pelaajat kommunikoivat keskenään joko pelin sisäisessä chatissa tai kuulokkeilla ja mikrofoneilla. Luonnollisesti joukkueiden sisäinen kommunikaatio on salattu muilta. Esimerkiksi tässä artikkelissa esiintyneet pelitermit, kuten gg, wp, noob ja niin edelleen ovat syntyneet vuosien saatossa.

Niillä on tarkoitus kuvata lyhyesti laajempaa asiaa. Esimerkiksi Toplane tarkoittaa kartan ylimmäistä pelaajaa ja Jungle aluetta, jossa NPC (tietokoneen tekoälyn ohjaama) hahmot eivät liiku.

Mikä on e-urheilijan määritelmä?

Yksinkertaisesti tuloksellinen ja tavoitteellinen online-pelaaminen on e-urheilua, ja edellä mainittua henkilöä voidaan kutsua e-urheilijaksi. Ammattimainen e-urheilija on silloin, kun elättää lajilla itsensä.

Kuinka paljon menestyneimmät e-urheilijat tienaavat?

Menestyneimmät e-urheilijat ovat tienanneet uransa aikana useita miljoonia. He ovat ammattiurheilijoita, jotka saavat sponsoreiltaan, kisoista ja tiimeiltään palkkiota.

Tuleeko e-urheilun suosio ohittamaan perinteisen urheilun?

Tätä on hyvin vaikea ennustaa, mutta ei siltä näytä ainakaan lähitulevaisuudessa. Perinteiset urheilulajit, kuten jääkiekko ja jalkapallo ovat edelleen suositumpia kuin e-urheilulajit. E-urheilusta on kuitenkin tullut miljardien eurojen liiketoimintaa, ja sen suosio kasvaa vuosi vuodelta.