Jos olet kiinnostunut e-urheilusta, olet ehkä huomannut valmentajan virkaan yliopistoon tai pienempään ruohonjuuritason organisaatioon. Saatat ihmetellä: "Mitä ovat esports-valmentajat tai esports-valmennus, ja miksi ne ovat niin tärkeitä peliteollisuudelle?"
Menestyvällä esports-joukkueella on oma valmentaja, joka auttaa heitä strategioiden, arvioimaan vastustusta, rakentamaan joukkueen yhtenäisyyttä, vahvistamaan moraalia, ohjaamaan yksittäisiä pelaajia ja voittamaan turnauksia. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi esports-valmentajat tekevät yhteistyötä esports-johtajien ja esports-analyytikoiden kanssa.
Esports-valmennus sisältää asiantuntemuksen tarjoamisen, strategioiden suunnittelun ja pelaajien välisen yhteenkuuluvuuden edistämisen. Joukkueena heidän on työskenneltävä viestintä-, pelitaitonsa ja kykynsä päästä eroon henkilökohtaisista ongelmistaan ja keskittyä joukkueeseen. Heidän on tehtävä asioita vahvistaakseen yhteyksiään toisiinsa säännöllisesti.
Täällä keskustelemme siitä, ovatko esports-valmentajan työt sinulle oikea polku, sekä e-urheiluvalmentajan tarkat tehtävät, miten tehtävät voivat muuttua joukkueen koosta, valmentavan pelin tyypistä riippuen, ja muut tekijät.
eSportsissa valmentaja keskittyy ensisijaisesti joukkueeseen eikä yksittäisiin pelaajiin, kuten tavallisella managerilla. Menestys johtuu urheilijoiden parantuneesta kyvystä kentällä ja urheiluun liittymättömien stressien, kuten fyysisten ongelmien ja henkisten rasitteiden, poistamisesta.
Esports-valmentaja vastaa seuraavista tehtävistä:
Tämä on melko yksityiskohtainen yhteenveto eSports-valmentajien tehtävistä, mutta on tärkeää muistaa, että valmentajan työtaakka voi kasvaa tai pienentyä riippuen seuran suunnitteleman liiketoiminnan laajuudesta.
Tässä kerromme tarkemmin, mitä eSports-valmentajat tekevät selventääkseen niitä.
Valmentajana sinun tulee pyrkiä maksimivoittoprosenttiin. Tällä tavalla kaikki voittavat – seurat ja pelaajat. Siksi yksi suurimmista lähestymistavoista tämän tavoitteen saavuttamiseksi on saada mukaan huippuluokan miehistö loistavilla strategioilla.
Otetaan esimerkkinä suosittu MMORPG League of Legends. Pelissä on yli 150 pelattavaa hahmoa, 180 laitetta, viisi pelaajaroolia, viisi riimureittiä, yli 55 000 riimumuutosta ja päivityksiä kahden viikon välein sekä uusi tai päivitetty mestari joka kuukausi. Strategiassa on paljon mietittävää, sillä hahmoista, riimuista ja rakennelmista on päätettävä.
Lisäksi mukana on harmaa alue. Pelin jokaisen osa-alueen, valituista mestareista valmistettuihin esineisiin ja riimuihin, on oltava riittävän joustava sopeutuakseen toisen osapuolen kykyihin, pelaajan taitoihin ja pelin olosuhteisiin. Jos toiselta joukkueelta puuttuu ydinmestari, joka kykenee aiheuttamaan esimerkiksi taikavaurioita, tiimimme voi päättää juosta kolme mestaruutta ja muuttaa rakennelmaa parantaakseen fyysisten vaurioiden laiminlyöntiä (tunnetaan panssarina).
Tämä on hyvin yksinkertainen esimerkki siitä, kuinka pelaajat voivat muokata pelimekaniikkaa. Jokaisen pelaajan mahdolliset toimet suuremman strategian yhteydessä ovat toinen komponentti. Pelien, kuten Counter-Strike: Global Offensive ja Valorant, pääpaino on tällä mekaniikalla.
Käytä Valorant-kartta Haven esimerkkinä ja keskity hyökkäävälle puolelle. Tärkeimmät erottavat tekijät joukkueiden välillä, lukuun ottamatta pelaajiensa pätevyyttä, ovat hahmot, joita he valitsevat pelata, heidän ostamansa aseet ja näiden tekijöiden rooli joukkueen yleisessä strategiassa.
Valorantin kaltaisessa pelissä heidän kohtalonsa on epäonnistua, jos joukkue ei käytä älykästä strategiaa. Tämän suunnitelman toteuttaminen on valmentajan käsissä, koska he ovat vähemmän emotionaalisesti panostaneet peliin ja näkevät kokonaisuuden.
Yksinkertaisesti sanottuna pelaajan menestys tässä pelissä on suoraan verrannollinen siihen, kuinka hyvin hän pelaa. Se on win-win-tilanne: mitä enemmän he saavuttavat, sitä enemmän ihmiset virittyvät ja sitä enemmän rahaa kaikki tienaavat.
Valmentaja järjestää usein scrimgeja auttaakseen pelaajia paranemaan. Uusien taktiikkojen ja suunnitelmien kokeilemiseksi pelimaisessa ympäristössä ilman todellisen kilpailun painetta, useat urheilulajit tarjoavat näyttelypelejä samanlaatuisia joukkueita vastaan. Näiden kilpailujen kummallakaan tuloksella ei usein ole panosta.
Yksi varoitus on se, että toinen osapuoli voi ennakoida ja valmistautua suunnitelmaasi, jos käytät sitä.
Valmentajan vastuulla on helpottaa tehokasta viestintää joukkueen jäsenten välillä. Ryhmänrakentamisharjoitukset, huomion kiinnittäminen siihen, milloin muuten hiljaisen pelaajan on puhuttava, sekä pelaajien välisten jännitteiden kehittymisen tunnistaminen ja niihin puuttuminen ennen niiden kärjistymistä ovat kaikki tehokkaita keinoja tähän tavoitteeseen.
Tämä on tärkeä näkökohta kilpaileville joukkueille ja turnauksiin osallistuville. Toisin kuin otteluissa, panokset ovat paljon korkeammat oikeissa peleissä, ja tulokset vaikuttavat usein suoraan niiden yritysten sijoitetun pääoman tuottoprosenttiin, jotka maksavat sekä pelaajien että valmentajan laskun.
Jos joukkue ei pysty suoriutumaan näissä peleissä riittävästi, valmentaja voidaan erottaa, pelaajat menettää lähtöpaikkansa ja järjestöt voivat alentaa heidän palkkojaan. Valmentajan velvollisuus on estää nämä lipsahdukset aiheuttamasta pelaajia heittäytymästä pois kovasta työstään.
Kuten minkä tahansa muunkin yrityksen, e-urheilun ammattijärjestöjen on varmistettava, että ne ansaitsevat voittoa sijoituksistaan. Nämä olisivat sijoituksia, joilla on pidempi maturiteetti ja odotettavissa oleva taloudellinen hyöty yritykselle.
Luonnollisesti esports-valmentajana haluat pelaajien tekevän parhaan suorituskyvyn kilpailuissa, jotta he saavat mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Valmentaja kuitenkin neuvoo toisinaan niissä harvoissa kilpailuissa, joihin e-urheilujoukkue osallistuu. Huipputason joukkueen ei pitäisi tuhlata aikaa ja rahaa kilpailemaan alemman tason kilpailussa, kun sen sijaan he harjoittelevat korkeamman tason kilpailua varten.
Tai joukkue saa vastineeksi positiivista julkisuutta, mikä johtaa hiljaiseen mutta merkittävään etuun pitkällä aikavälillä tällä alueella. Se voisi olla hyväntekeväisyystapahtuma, jossa pelaajat voivat tuoda lahjoituksia valitsemaansa tarkoitukseen ja joukkue saa positiivista painostusta. Vaikka pääjohtaja ja joukkueen johto ovat yleensä vastuussa näistä päätöksistä, valmentaja voidaan ottaa mukaan tällaisiin keskusteluihin.
Lopuksi eSports-valmentajan palkka on perusteltava hänen yritykselle tarjoamillaan eduilla. Jos emme tee niin, meidän on tehtävä säätöjä joukkueen lopussa.
Sinun tulee ottaa useita näkökohtia ennen kuin päätät, haluatko harjoittaa esports-valmennusta vai et. Tässä osassa käymme nopeasti läpi nämä näkökohdat, jotta voit päättää, onko valmentajana oleminen oikea valinta sinulle.
Se, missä määrin kunnioitat muita pelaajia, on ratkaisevaa. Jos olet pelaaja ja osaat arvostaa pelaajien tekemää kovaa työtä, saat tämän. Tämä saattaa olla helpompaa, jos sinulla on aikaisempaa kokemusta kilpailevana pelaajana, etenkin korkealla tasolla.
Arvostettuun henkilöön liittyy kuitenkin monia lisäosia. Harkitse, kohteletko urheilijoitasi kunnioittavasti säilyttäen samalla hallinnan. Sinun on kestettävä kantasi ja puolustettava asemaasi menettämättä malttiasi tai joutumatta toistuviin tappeluihin.
Oletko valmis suojaamaan joukkuettasi ulkomaailmalta ja asettamaan pelaajasi kaiken muun edelle? Kuinka hyvin ymmärrät joukkueen lopullisen tavoitteen ja sen saavuttamiseksi kohtaamat haasteet?
Kaikilla johtajilla, mutta erityisesti kaikilla valmentajilla, on oltava nämä ominaisuudet. Sekä perinteisen urheilun että e-urheilun valmentajien on löydettävä tasapaino lähestyttävyyden ja joukkueensa kunnioittamisen välillä.
Perinteisen urheiluvalmentajan tavoin eSports-valmentajan on oltava perehtynyt sekä peliin että kilpailuympäristöön. On vaikea kuvitella koripallovalmentajaa, joka ei ole intohimoinen peliin. Sama pätee esportin valmentajiin (vaikkakin, kuten perinteisessä urheilussa, tämä pätee vain joskus johdon osalta).
Vielä yksi asia, jota tarvitset, on paikallisten kilpailujen tuntemus. Olisit voinut pelata alemmalla tasolla hyötyäksesi siitä, mutta se auttaa. Sen sijaan sinun tulee oppia kaikki mitä on tiedettävä kilpailutilanteesta, mukaan lukien pelin maasto, jatkuvasti muuttuva meta, pelaajien kohtaamat haasteet ja askeleet, jotka on otettava joukkueen menestymiseksi.
Valmennustehokkuutesi ja kykysi auttaa tiimiäsi paranevat, jos noudatat toisesta viimeiseen kappaleeseen annettuja neuvoja. Jotta voit löytää ratkaisun tähän ongelmaan, sinun on käytettävä paljon aikaa ympäristön oppimiseen. Kovalla työllä ja itsekurilla kuka tahansa voi kuitenkin siirtyä täysin aloittelijasta ehdokkaaksi valmentajaksi.
Saatat väittää, että eSports-valmennustyöt ovat uusi "se"-ura pelaajille, jotka haluavat ansaita elantonsa tekemällä sitä, mitä rakastavat. Muista kuitenkin, että sinun on käytettävä jonkin verran aikaa ja vaivaa, ennen kuin voit kutsua itseäsi esports-valmentajaksi ja ryhtyä eSports-valmennustehtäviin. Se on aikaa vievää ja työvoimavaltaista. Avain mahtavaan pelaajaan on erikoistua yhteen toimintaan. Ammattipelaajien katselu ja e-urheilukilpailut, saatat oppia paljon pelin metasisällöstä ja muista yksityiskohdista.
Esports-valmentaja voi tienata 20 000 - 152 000 dollaria vuodessa, joten on selvää, että tämä on varteenotettava ammattivaihtoehto. Jos sinulla on edellytykset tehdä sitä, mitä eSports-valmentajat tekevät, voi olla hyvä hetki aloittaa ura esports-valmentajana, jos olet ajatellut sitä.